Barion Pixel

Az oldal kényelmesebbé tétele és a felhasználói élmény növelése érdekében weboldalunk statisztikai célból adatokat (sütik) tárol készülékeden és a webszervereken. Ha ehhez hozzájárulsz, kérjük kattints az Elfogadom gombra.

Itt jársz: > Kezdőlap >

Vásárlástól való elállás

14 napos elállási jog

14 nap az elállási jog, ami azt jelenti, hogy 14 naptári napon belül akár indoklás nélkül is visszavesszük az interneten nálunk megvásárolt terméked, ha meggondoltad magad.


A vásárlástól való elállásról

A fogyasztónak minősülő vásárló a szerződéstől 14 naptári napon belül (beleértve a 14. naptári napot is) indokolás nélkül elállhat. Ennek módjáról a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló  45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet rendelkezik.

A fogyasztó az elállási jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette.

A fogyasztó ezen jogát a jogszabályoknak megfelelően a termék megrendelése és az áruátvétele közti időben is gyakorolhatja. Az elállás joga a szaküzleteinkben történő személyes átvétel esetén is gyakorolható, amennyiben a rendelés leadására weboldalunkon keresztül került sor.

Ezen jogosultság tehát nem illet meg abban az esetben, ha a szaküzletben személyesen vásároltad meg a terméket. 

A vásárlónak az Elállási/Felmondási nyilatkozatát a Cégadatok között feltüntetett telefonszámon, postai vagy e-mail címen van lehetősége érvényesíteni.


Mit jelent a 14 napos elállási jog?

Az online vásárlások során fizikai kontaktus nélkül, pusztán képekre, videókra, vásárlói véleményekre alapozva rendelünk meg termékeket. Így a végén nem biztos, hogy azt kapjuk, amire gondoltunk. A jog ezt a helyzetet igyekszik kompenzálni az online vásárlás elállási lehetőségének megteremtésével.

A jogszabály nagyon pontosan fogalmaz. A fogyasztónak, a termék kézhezvételét követő 14 napon belül joga van elállni a vásárlástól. Fogyasztónak számít az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy. (Bt., Kft., Rt., E.v., egyéb cégforma nem minősül fogyasztónak, ezáltal nincs elállási joga.)

Fontos tudnod, hogy a vásárlástól való elállás joga nem a termék 14 napos ingyenes használatát biztosítja számodra, hanem a termék szemrevételezésének lehetőségét, ahogyan arra az üzletben vásárolt termékek esetében is módod van.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság ezen kérdésben is rendkívül egyértelműen fogalmaz: „ha a terméket nem csak kipróbáltuk, hanem ezen felül is használtuk, akkor a termék ebből fakadó értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk a vállalkozás felé"

Az árut annak jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapítása céljából ugyanúgy kell kezelned és megvizsgálnod, ahogyan azt az üzletben is engedélyeznénk számodra. Erről az Európai unió minden tagállamára kötelezően alkalmazandó Európai uniós irányelv rendelkezik (47-es bekezdés).

A terméket tehát kipróbálhatod olyan mértékben, ahogyan erre a boltban is lehetőséged lenne. Azonban ha kipróbálás után úgy döntesz, hogy a termék valóban megfelel személyes igényeidnek, tetszik az anyagminősége, színe, valóban olyan, mint ahogyan azt a webáruházban láthattad és elképzelted a fényképek, leírások alapján, és ezek után meg kívánod tartani azt, azaz mint a boltban tennéd és megvásárolnád, majd használatba veszed, onnantól kezdődően az általunk forgalmazott termékek nagy része veszít az értékéből, szemmel láthatóan is használt termékké válik, amit új termékként nem tudunk forgalomba hozni. Ezért az értékcsökkenésért a fogyasztó tartozik felelősséggel vállalkozásunk felé.

A 14 napos elállási jog nem biztosít többletjogokat a bolti vásárlással szemben. A 14 napos elállási jog arra hivatott, hogy a vásárolni kívánt terméket megtekintsd, megvizsgáld ugyan úgy, ahogyan azt a bolti értékesítésnél tudnád. A termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt bekövetkezett értékcsökkenést pedig köteles vagy megtéríteni a vállalkozásunknak.

Összesítésképp tehát kipróbálhatod a terméket, de ha használatba is veszed azt, úgy már Te felelsz a termékben bekövetkezett értékcsökkenésért. Vagyis, a termék tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges mértékű kipróbálást meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felelősséggel tartozol felénk, és azt meg kell térítened részünkre.

Tehát a munkavégzés közben kipróbált készülékeket csupán értékcsökkenéssel tudjuk visszavenni. Ezért az értékcsökkenésért a vásárló a felelős. Az általunk forgalmazott termékek túlnyomó többségében a használatból bekövetkezik ez az értékcsökkenés, amiért a vásárló felel.

Fontos szintén tudni, hogy csak működőképes és sérülésmentes, újként forgalomba hozható terméket veszünk vissza teljes áron. Tönkrement vagy megsérült, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan terméket nem veszünk vissza, mivel annak az értéke nulla. Amennyiben a termék 72 órán belül meghibásodik, kicseréljük számodra. Azonban, ha 72 órán túl, de 14 napon belül meghibásodik, nem vesszük vissza a terméket. Ez esetben Neked szavatossági, garanciális jogoddal kell élned.


Termék visszaküldése

 1. Kérjük, először töltsd le és nyomtasd ki az Elállási nyilatkozatot.
 2. Gondosan csomagold be a terméket minden tartozékával együtt.
 3. Helyezd el a kitöltött nyilatkozatodat a csomagon belül.
 4. Add át a lezárt csomagot az általad rendelt futárnak.

Elállási / felmondási nyilatkozatminta letöltése

 • Az elállási jog gyakorlása esetén a termék visszajuttatásáról a vásárlónak saját költségén kell gondoskodnia!
 • Az elállással érintett termék utánvétellel nem küldhető vissza, utánvételes átvételt nem áll módunkban teljesíteni.
 • Elállás esetén követelhetjük a fogyasztótól az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárai megtérítését!
 • Ezeken kívül a vásárlót az elállás kapcsán semmilyen más költség nem terheli.


Fogyasztót nem illeti meg az elállási jog

 • olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza;
 • olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza (szájmaszk, védőmaszk, stb..);
 • a nem tárgyi adathordozón nyújtott adattartalom tekintetében, ha a Szolgáltató a fogyasztó kifejezett, előzetes belegyezésével kezdte meg a teljesítést és a fogyasztó e beleegyezésével egyidejűleg nyilatkozott annak tudomásulvételéről, hogy a teljesítést megkezdését követően elveszíti elállási jogát;

valamint a jogszabályok által meghatározott további esetekben.

Az elállási jog gyakorlása az Elállási nyilatkozat kíséretében bármely szaküzletünkben személyesen, vagy futárszolgálat igénybevételével, nyitvatartási időben a SzerszámPlusz bármely szaküzletébe történő visszajuttatással lehetséges.

A SzerszámPlusz postai csomagokat nem tud fogadni.

Kérünk, hogy személyes megkeresés esetén az elállási nyilatkozat mellett a vásárláskor kapott számlát is hozd magaddal!


Szaküzleteink

Interneten megvásárolt terméked visszahozhatod bármelyik szaküzletünkbe. 

Áruházaink listáját itt találod.

 • SzerszámPlusz Szeged - 6721 Szeged Brüsszeli körút 32. (Nyitvatartás: H-P: 7:30-16:30)
 • SzerszámPlusz Budapest - 1108 Budapest Kozma utca 4. (Nyitvatartás: H-P: 8:00-16:00)
 • SzerszámPlusz Debrecen - 4034 Debrecen Vágóhíd utca 32. (Nyitvatartás: H-P: 7:30-16:30)
 • SzerszámPlusz Pécs - 7630 Pécs Zsolnay Vilmos utca 46. (Nyitvatartás: H-P: 7:30-16:30)


További fontos tudnivalók, információk

Ha a vásárló eláll a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb az Elállási/Felmondási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül, a SzerszámPlusz visszatéríti a vásárló által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a fuvarozási (kiszállításért fizetett) költséget is, kivéve az Expressz kiszállítás igénybe vétele esetén.

A fentiek kizárólag a gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő vásárlóink (fogyasztó) tekintetében érvényesülnek.