Barion Pixel

Az oldal kényelmesebbé tétele és a felhasználói élmény növelése érdekében weboldalunk statisztikai célból adatokat (sütik) tárol készülékeden és a webszervereken. Ha ehhez hozzájárulsz, kérjük kattints az Elfogadom gombra.

Kalapácsok

A kalapács az a szerszám, melynek közvetve vagy közvetlenül ható ütéseivel más tárgy idomítását (kovácsolás) vagy valamely más tárgynak valamely harmadik tárgyba való behatolását (kalapálás) célozzuk. A kalapács hatása a kalapács tömegétől (m) és sebességétől (v) függ, tehát a kalapács eleven ereje mv². Ez azt mondja ki, hogy kisebb tömegű kalapáccsal is érhetünk el olyan hatást, mint a nagyobb tömegűvel, ha annak sebességét megfelelően növeljük; ez azonban a gyakorlatban nem egészen így van.

A kis sebességgel dolgozó nehéz kalapácsok ütése a munkadarab belsejére is hat, míg a nagy sebességgel dolgozó könnyű kalapácsok inkább a munkadarab felszínét formálják. Az idomításra használt kalapács felszíne keményebb legyen, mint a megmunkálandó tárgy, s hogy a kalapácsban felhalmozott eleven erőnek minél nagyobb részét fordíthassuk a tárgy alakítására, az utóbbit az üllőre fektetjük.

Kalapácsok